Viggo Bjerke Johansen Seniornett Larvik Foto: Truls Eskelund
Forfatter: Truls Eskelund - Seniornett Larvik
Seniorer er overrepresentert i statistikken over dem som faller utenfor det digitale samfunnet. Det anslås at så mange som 850.000 personer i Norge er digitalt sårbare. Majoriteten av dem er seniorer. For å trygge enkeltmennesker har også lokalforeningen av Seniornett i Larvik satt dette på agendaen gjennom faste møter. Mennesker har ulik kunnskap på området, og ingen spørsmål er for dumme eller vanskelige. Seniornett setter digital kompetanse og mestring i fokus, om du har mobiltelefon, pc, nettbrett eller andre enheter du trenger bistand til. Uavhengig av kunnskapsnivå. Dette er inkludering i praksis.
– Å mestre den digitale hverdagen handler om den enkeltes trygghet, om kontroll over eget liv og om verdighet, sa digitaliseringsminister Karianne O. Tung nylig. I statsbudsjettet for 2025 foreslås det å styrke den digitale kompetansen blant befolkningen. Målet er at 95 prosent skal ha grunnleggende digitale ferdigheter innen 2030.
Å ikke beherske de mest grunnleggende digitale ferdigheter fører til isolasjon, manglende kontakt med venner og familie, begrenset tilgang til viktige tjenester som bank, helse, nyheter og så videre. I tillegg kan det være et demokratisk problem. Et eksempel er at folkeavstemninger har vært gjennomført digitalt, og om ikke lenge kan vi oppleve å velge våre politikere digitalt. Å overlate dataoppgavene til ektefelle, barn, en venn eller annen nærstående kan være risikabelt. Hva skjer den dagen din «dataansvarlige» ikke lenger er tilgjengelig? Hvem skal da sørge for at regninger blir betalt, legetimer bestilt, resepter fornyet og andre nødvendige ærender gjennomført?
Utviklingen skjer raskt, og digitaliseringssamfunnet påvirker en stadig større del av livene våre. Selv det å kjøpe billetter på offentlige transportmidler er omtrent umulig om man ikke har lastet ned appen på mobilen. For få år siden var det å sende SMS fremmed for mange, i dag sender de fleste meldinger og bilder på mobiltelefon med den største selvfølgelighet. Det er en terskel å komme over. Mange føler på usikkerhet ved å bruke internett. Det kan det være all grunn til. Ved å ta ansvar for å forstå og bruke digitale verktøy, kan en også lettere avsløre når noe ikke stemmer. Man blir tryggere, og kan etter hvert utvide kunnskapen og bruken. Ta selv ansvaret for å forstå og bruke digitale verktøy. Ikke sett deg selv på utsiden av samfunnet. Å klage over at alt fungerte bedre før, har ingen hensikt. Vi lever nå, med alle de utfordringer, men også muligheter det innebærer.
En av mulighetene er å bli med på aktiviteter Seniornett Larvik arrangerer. Seniornett er en landsomfattende, frivillig organisasjon med lokalforeninger over hele landet, der seniorer hjelper andre på nett. I Larvik, som i resten av landet, er det faste møter hver uke. Følg med i aktivitetskalenderen i Østlands-Posten for å se når vi har møte neste gang.